Agy-fasz

Reagálás bármire, ami agyfaszt okoz

Friss topikok

  • Rejtzködő Én: :DDD Szerencsére Európa még nem Amerika! (2010.11.09. 15:17) Pedofilok nehéz sorsa
  • mindfuck: @kzsé: Nem vagy lázító, a gond az, hogy a kevésbé iskolázott emberek hajlamosak elhinni azt, amit ... (2010.08.25. 09:18) nácik, csak így, kisbetűvel
  • mindfuck: nincs kétség, szopatás zajlik, a baj csak az, hogy gyengéd szerelmi légyottról hazudnak (2010.08.25. 09:14) Dedicated 2 Hoffmann Rózsa
  • mindfuck: Köszönöm az információt, azonban a puszta tényen kívül remélem, nem azért jegyezte(d) meg, mert sé... (2010.08.21. 13:45) Pózolj gyerekkel
  • Lombos Péter: @kzsé: az elsőbbség jogos védekezési indok, azonban ez nem mentség arra, hogy egy díszfelvonulást ... (2010.08.14. 12:44) Hannover és a neonácik

Feedek

Dedicated 2 Hoffmann Rózsa

2010.08.24. 18:12 mindfuck

 Kedves Államtitkár asszony!

 Elolvasván a püspökladányi tanévnyitóját összegző cikket, eme arctalan és névtelen formában közölném, pontonként sorba véve az én kis személyes nézeteimmel egyeztetve, mit is láték kifogásolhatónak vala az Ön nyilatkozatában.

 1. "felborult a nemzeti műveltség, Harry Potter lassan kiszorítja János vitézt."

     Érdeklődve várom azon ötletét, hogy a globalizációt, mint olyat, hogy szándékozik kiszűrni? Netkorlátozás, tiltott könyvek listája? El kell fogadni, ma már nem a szépirodalom az első a kamaszok életében, az olykor több százéves kötetek beltartalma nem áll olyan közel a fiatalság szívéhez, helyette az említett Harry Potter, az Alkonyat-sorozat. Ezeket nem szidni kéne, hanem kihasználni a lehetőséget, ami ebben rejlik. Nem csak a régiekből lehet újat építeni, lásd példakönyvek, ezt a folyamatot vissza lehet fejteni, a középkori mágus-világhoz, Merlin-legenda stb, valamint a vámpírtörténeteket is elő lehet venni. Ezek után, ha már van történelmi fogódzó, be lehet mutatni olyan korhű műveket, amik ugyan nem direkt ebben a témában kapnak polcrést, hanem csak érintőlegesen foglalkoznak vele. Hja, hogy ehhez a tanterveket komolyan kell venni, nem csak elkényelmesedett magyar- és történelemtanárok egyhetes kaja-míting-konferenciáján, netán válogatott akadémikusok kutatásoktól elragadott alkalmain kellene tantervekkel foglalkozni, hanem tehetséges, innovatív, távlati perspektívában gondolkodni képes embereket köllenék foglalkoztatni, arról nem is beszélve, hogy a megszámlálhatatlan tankönyvkiadó szégyenletesen sokszínű és ingadozó minőségű palettáján a CTRL-ALT-DEL életbe léptetésével kell szelektálni. Ez olyan, ami belefér a kétharmad nyújtotta erőfölénybe, nemde?

 2. "... meg kell találni a megfelelő arányt az ismeretterjesztés és a kompetenciák elsajátításában,.."

     Ez szép és jó, csakhogy itthon még mindig prolihisztorokat képezne minden tanár, holott nem Isten ellen való gondolat az, hogy talán szintezni kellene a gyerekek tudását, annak megfelelő óranehézségekre járatni, nem pedig van A meg B (ez a kettő minden iskolában, a többi nagybetű most mellékes is). Ez lenne az oktatás egy járható útja, mert nem mindenki fogja megérteni a valószínűségszámítást, nem fog mindenki József Attila költészetéből esszésorozatot írni, nem fog mindenki kovalens kötések halmazában tobzódni. Persze, alapszintű tudás kellene, csak nem ártana differenciálni, egyszerűen máshogy nem megy... Tudja, az információ olyan, ha érdekli a gyereket, pláne ha érdekesen is tanítják neki, fog is tanulni.

 3. "Pedagógusi életpálya-modellt állítanak fel"

     Mikor fogják majd a munkaerőpiaccal is megvitatni, netán Nemzeti Felsőoktatási és Munkáltatói Egyeztetés által felmérni, tanárból, mérnökből, jogászból, közgazdászból mennyi kell? Ugyanis azt valahogy nem sok diáktoborzón nyomatják el a diploma-gyárak, hogy: "Figyelj, tanulj nálunk 3-5 évet, kapsz egy papírt, azonban erősen gyanítom, nem fogsz tudni ezzel elhelyezkedni, egy leszel a diplomás munkavállaló és munkanélküli közül, a papír meg, amit kapsz, szakmai szinten kevés, gyakorlati oktatás nuku, ha kell, intézd magadnak!"

     Az a nagy büdös helyzet (pedagógusok figyelem, idillből kirángatás következik), hogy fogy a magyar, amit több mint két évtizede szajkóznak, de a politika már csak olyan, hogy egy dolgot nem számolnak, ha oktatásról van szó, és az ingadozó jelentkezéseket kell elsorolni: a gyermeknépesség csökken. Ha kevés a gyerek, összevonnak osztályokat, iskolákat, egyre kevesebb tanárnak jut szakmájában hely, azon kevés helyeket meg nem a frissdiplomások lendületes feneke fogja elfoglalni. Életpálya? Húsz év múlva már 8 millióra sem saccolják a magyar lakosságot, de ne tessék hazaárulózni meg nemzetrontókat mutogatni, das heisst globális tendencia, a fejlett nyugati civilizáció (aminek részei vagyunk, megsúgom, még ha olykor lázadoznak is ellene) társadalmaiban csökken a gyermekvállalási kedv, van fogamzásgátlás, abortusz, karrierépítés.

 

 Most csak ennyi jutott eszembe, és igen, lehet, hogy felületes voltam, de legalább van véleményem, nem a maszlagot tömöm 20 éve az emberek szájába. Nem Önre értettem, illetve nem csak. Volt itt sok szép és grandiózus terv, de addig ne jöjjön nekem egy politikus sem életpályákkal meg tantervekkel, amíg négy-nyolcévente váltógazdaság folyik, minden téren. Ha nincs keretmegállapodás, akkor nem Önök szopnak, hanem mi. Diákok, oktatók, leendő munkavállalók.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agy-fasz.blog.hu/api/trackback/id/tr32244430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzsé 2010.08.24. 20:50:38

nekem ez tetszik a legjobban:
"Ha nincs keretmegállapodás, akkor nem Önök szopnak, hanem mi."

mindfuck 2010.08.25. 09:14:17

nincs kétség, szopatás zajlik, a baj csak az, hogy gyengéd szerelmi légyottról hazudnak
süti beállítások módosítása